Om museet

Kaskö hembygdsmuseum visar ett borgarhem vid sekelskiftet 1900 och delar av Kaskö stads historia. Ta del av stadens långa historia inom sjöfarten, klädmodet förr, lokala konstnärers arbeten och andra föremål som berättar om svunna tider genom museets samlingar.
Museet är inrymt i en borgargård, uppförd i mitten av 1800-talet av skeppsredaren, fabrikören och handlaren Carl Daniel Rehnström. Föremålen har donerats av Kasköbor och lyfter fram olika synvinklar av Kaskös historia.Möbler och föremål bildar olika miljöer och helheter i museet, såsom interiören av fiskestuga, ett klassrum och ett skeppsmäklarkontor. Till och med en hel köksinteriör från tidigt 1900-tal har donerats till museet.
Ett av museets pärlor är museets textilsamling. Här finns bland annat en stor samling hattar och dräkter som tillhört borgarfamiljer i Kaskö. Ett praktexempel är en bröllopsklänning i siden från 1822.
Museet har flera rariteter som tillhört grundaren av Kaskö stad, Petter Johan Bladh (1746-1816). Bland föremålen hittas sidenlakan, sidenstrumpeband och en plånbok i siden.
Hembygdsmuseet har en ansenlig samling konst av lokala konstnärer. Bland dem kan nämnas konstnären och rådmannen Thure Georg Sundell (1864-1924), vars tavlor oftast skildrar Kaskö och skärgården utanför staden.
Salen med takmålningar från slutet av 1800-talet är synnerligen sevärd, inte minst för vitrinskåpets intressanta föremål. Här finns bland annat kaffekopp som president Kekkonen druckit ur när han besökte Kaskö 1975. Koppen är fortfarande odiskad.
Ett av museets trivsamma ställen sommartid är punschverandan med utsikt över trädgården. Fabrikören Rehnström var känd för sin punsch som tillverkades i hans spritfabrik. Trädgården gick i tiderna ända ner till stranden. I trädgården står ett gjutet kanonrör från 1795.
Museet är öppet sommartid, men första maj firas med mjöd och kaffe på museet. Även första advent firas, då med julgran, gröt, kaffe och musik eller en utställning.

Projekt

Museet digitaliserar som bäst hela sin bildsamling. Alla bilder scannas och insätts i en museidatabas som innehåller all tillgänglig information om varje bild. Bilderna är indelade i samlingar som kan bestå av album, negativmappar eller lådor eller förvaringslådor för fotografierna.
Man kan i museet bläddra i bildarkivet på museets dator. Bilderna kan sorteras i tidsårdning eller samlingsårdning och man kan använda sökord för att hitta bilder med önskad information.

Museiföreningen
Kaskö hembygds och museiförening registrerades den 2.8.1974.
...

Evenemang

Länkar

Intressanta länkar