Museets samlingar

Allmänt


Alla föremål har donerats av Kasköbor i staden eller i förskingringen. Så gott som alla föremål har en anknytning till Kaskös historia. Alla föremål ägs och förvaltas av hembygds- och museiföreningen och finns i vårt museum på Rådhusgatan 48.

Museibyggnaden


Bild

Museibyggnaden är en gård uppförd 1850 av skeppsredaren, fabrikören och handlaren Carl Daniel Renström. Föreningen restaurerade byggnaden och bevarade den typiska hemmiljön för en borgarfamilj under andra hälften av 1800-talet. Byggnaden är kulturhistoriskt värdefull och skyddad med stadsplanen.
I alla rum har bevarats och restaurerats eldstäder från olika tidsåldrar och museets föremål och samlingar bildar interiörer och miljöer i hemmets många rum.

Miljöer


Bild Bild
Ett komplett skeppsmäklarkontor från tidigt 1900-tal berättar om den för Kaskö så viktiga hamnverksamheten och fiskestugan om den för Kaskö så viktiga fiskenäringen i svunna tider.
Vi är också mycket stolta över en komplett köksinteriör från tidigt 1900-tal.
Den pampiga salen med takmålning från slutet av 1800-talet, kristallkrona från den gamla kyrkosalen mm är synnerligen sevärd liksom fabrikören Renströms punschveranda med utsikt över trädgården och sundet.

Konst


Hembygdsmuseet har en ansenlig samling konst av lokala konstnärer. Bland dem kan nämnas konstnären och rådmannen Thure Georg Sundell (1864-1924), vars tavlor skildrar Kaskö och skärgården utanför staden.

Textiler


Bild En av museets pärlor är textilsamlingen. I klädkammaren kan man bekanta sig med modets svängningar genom tiderna och fantastiskt vackra handarbeten. Ett praktexemplar är en bröllopsklänning i siden från 1822.Föremål


Bild Museet har många rariteter som tillhört stadens grundare Peter Johan Bladhs familj som sidenlakan, plånbok i siden och ett sengustavianskt möblemang. Som en annan raritet kan nämnas en odiskad kaffekopp som president Kekkonen druckit ur när han besökte Kaskö 1975 i anslutning till Metsä-Botnia fabrikens grundstensmurning. Det finns även många pjäser från Benviks fajansfabrik t.ex. en av få bevarade kakelugnar.
Böcker


Museet har en rätt stor samling av böcker, ca 800 stycken. Samlingen är indelad i olika kategorier.
Du kan se kategorierna under denna länk

Bildsamling


Museet har en omfattande bildsamling, ca 14000 bilder från 1850-talet framåt. Samlingen består av svartvita, färg- och glasnegativfotografier. Bilderna berättar om människorna, livet och levernet i Kaskö. Bildsamlingen är i sin helhet digitaliserad.
Bläddra i museets arkiv
Om Du är intresserad kan Du köpa en kopia. Kontakta kaskohbm@gmail.com för anvisningar om beställningen eller gör förfrågningar, se kontaktuppgifter på hemsidan.