Museon kokoelmat

Yleiskuvaus kokoelmista

Yleistä
Kakki kuvat ovat kaskislaisten ja lähiympäristön asukkaiden lahjoittamia. Lähes kaikki esineet liittyvät jollain tavoin Kaskisten historiaan. Kotiseutumuseo omistaa esineet ja hallinnoi niitä. Ne ovat nähtävissä museossamme Raatihuoneenkatu 48.

Museorakennus
Bild

Museorekannus on talo, jonka rakennutti vuonna 1850 laivanvarustaja, tehtailija ja kauppias Carl Daniel Renström. Yhdistys restauroi rakennuksen säilyttäen tyypillisen porvarismiljöön 1800-luvun loppupuolelta. Rakennus on kulttuurihistoriallisesti arvokas ja asemakaavassa suojeltu. Huoneissa on restauroituja tulisijoja eri aikakakausilta ja museon esineet ja kokoelmat muodostavat sisustuksia ja miljöitä kodin

Miljööt

Bild Bild
Upea kattomaalauksin koristeltu sali 1800-luvun loppupuolelta, jossa on vanhan kirkkosalin kristallikruunu ym. on näkemisen arvoinen kuten myös tehtailija Renströmin punssiveranta, josta on näkymä puutarhaan ja Kaskisten salmelle.
Täydellinen laivameklarinkottori 1900-luvun alkupuolelta kertoo Kaskisille niin tärkeästä satamatoiminnasta ja kalastustupa Kaskisille tärkeästä kalastuselinkeinosta
Olemme ylpeitä myös täydellisestä kaittiökokonaisuudesta 1900-luvun alkupuolelta.

Taide
Kotiseutumuseolla on merkittävä kokoelma paikallisten taiteilijoiden teoksia. Niistä voi mainita taiteilija ja raatimies Thure Georg Sundellin (1864-1924), jonka taulut kuvaavat Kaskista ja sen saaristoa.

Tekstiilit

Bild Yksi museon helmistä on sen tekstiilikokoelma. Vaatehuoneessa voi tutustua muodin heilahduksiin aikojen kuluessa sekä kauniisiin käsitöihin. Erityisen hieno on Silkkinen hääpuku vuodelta 1822.






Esineet

Bild
Museolla on monia harvinaisuuksia kuten silkkilakana, silkkinen lompakko ja myöhäiskustavilainen kalustus, jotka ovat kuuluneet kaupungin perustajan Peter Johan Bladhin suvulle.

Harvinaisuutena voi mainita myös tiskaamattoman kahvikupin, josta presidentti Kekkonen joi kun hän kävi Kaskisissa Metsä-Botnian tehtaan peruskiven muuraustilaisuudessa.
Museossa on myös useita esineitä Benvikin fajanssitehtaan tuotannosta, esimerkiksi yksi harvoista säilyneistä kaakeliuuneista.





Kuvakokoelma
Museolla on kattava kuvakokoelma, noin 8000 kuvaa 1850-luvulta alkaen. Kokoelma koostuu mustavalkoisista, värikuvista ja lasinegatiivikuvista. Kuvat kertovat elämästä Kaskisissa.
Selaile museon kuva-arkistoa
Jos sinua kiinnostaa, voit ostaa hyvälaatuisia kopioita kuvista. Ota yhteyttä sähköpostitse (kaskohbm@gmail.com) tai etusivulla mainittuihin kontaktihenkilöihin saadaksesi tilausojeet .